ՀՈՒՄԱՆԻՏԱՐ ՄԱՍՆԱԳԻՏՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐՈՎ ՍՈՎՈՐՈՂ ՈՒՍԱՆՈՂՆԵՐԻ ՀՈԳԵԲԱՆԱԿԱՆ ՊՐՈՖԻԼՆԵՐԸ․ ԿԼԱՍՏԵՐԱՅԻՆ ՎԵՐԼՈՒԾՈՒԹՅՈՒՆ - Մոսինյան—Մեյեր, Վիոլետա; Ավանեսյան, Հրանտ (Արդի հոգեբանություն, 2025)
Այս ուսումնասիրության մեջ մենք սահմանում ենք Հայաստանի և Գերմանիայի հումանիտար գիտությունների (ՀԳ) ուսանողների հոգեբանական պրոֆիլները (ՀՊ): Այս աշխատանքի նպատակն է էմպիրիկ կերպով բացահայտել կայուն կլաստերներ, որոնք տարբերվում են ուսանողների անհանգստության աստիճանով, ինքնագնահատականով և մոտիվացիայով: Ուսումնասիրության վարկածն այն է, որ ՀԳ-ների հայկական և գերմանական նմուշներում կան կլաստերներ, որոնք տարբերվում են հուզական ֆոնի կայունությամբ, արտահայտված անհանգստությամբ և մոտիվացիոն տեսակներով: Ուսումնասիրությանը մասնակցել է 600 ՀԳ (300-ը Հայաստանից, 300-ը Գերմանիայից). Հայաստանում միջին տարիքը 23 տարեկան էր, Գերմանիայում՝ 32 տարեկան: Օգտագործվել են STAI-ն, Բուդասսիի և Գորդեևայի և Օսին Ե.Ն.-ի ակադեմիական մոտիվացիայի տեխնիկան: Տվյալները մշակվել են կորելյացիայի, վարիացիոնության և կլաստերային վերլուծության մեթոդներով: Ուսումնասիրության արդյունքները ցույց են տվել, որ Հայաստանի ՀԳ-ները գերակշռում են անհանգստության բարձր մակարդակով, մինչդեռ Գերմանիայի ՀԳ-ները ավելի շատ բնութագրվում են արտաքին մոտիվացիայով: Կլաստերային վերլուծությունը բացահայտել է չորս կայուն ՀՊ՝ հուզականորեն կայուն, ճկուն մոտիվացված, անհանգստորեն կախված և անորոշորեն հակասական: Արդյունքները հաստատում են անհանգստության, ինքնագնահատականի և մոտիվացիայի միջև կապը, ինչպես նաև ներքին մոտիվացիայի կարևորությունը ՍՀՖ-ին հաջողությամբ ադապտացիայի համար։
Keywords: ուսանող; հումանիտար գիտություններ; կլաստերային վերլուծություն; հոգեբանական պրոֆիլներ; անհանգստություն; ինքնագնահատական; ակադեմիական մոտիվացիա; ինքնակարգավորում; հուզական կայունություն; Հայաստան; Գերմանիա