(untitled) (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2026)
Հրազդանի կիրճի երևանյան հատվածի ծառաթփային բուսակա-նության ուսումնասիրությունը, որը ընդգրկում է 276.8 հա տարածք, բացահայտել է աբորիգեն և ներմուծված տեսակների բաշխվածությունը, բնական վերարտադրության խիստ ցածր մակարդակը, վնասատուների և հիվանդությունների տարածվածությունը, ինչպես նաև մարդածին գործոնների բացասական ազդեցությունը: Հետազոտության ընթացքում հայտնաբերվել է Հայաստանի Հանրապետության Բույսերի Կարմիր գրքում գրանցված վտանգված տեսակ՝ Տուղտավարդ Սոֆիայի (Alcea sophiae): Ուսումնասիրության արդյունքում առաջարկ¬վում է համալիր միջոցառումների իրականացում, որոնք ներառում են ինվազիվ տեսակների դեմ պայքար, աբորիգեն տեսակների տարածման արեալների վերականգնում, մոնիթորինգի կազմակերպում և էկոհամակարգի երկարաժամկետ պահպանություն՝ ապահովելու կենսաբազմազանության կայունությունը: