(untitled) (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2019)
Ստորերկրյա ջրերի ձևավորման օրինաչափությունների տակ հասկացվում են ստորերկրյա ջրերի տարածքային, ժամանակային և գենետիկական կապերը՝ շրջանի երկրաբանա-ջրաերկրաμանական պայմանների և բնատարածքային համալիրի հետ։ Որպես ջրահսկողական չափանիշ պետք է նշել բարձր ճեղքավորվածությունը, նրա բացարձակ ուղղվածությունը, լիթոլոգիական, գեոմորֆոլոգիական, գեոբուսաբանական և ուրիշ առանձնահատկությունն երը։ Վերը նշված չափանիշների առկայությունը թույլ է տալիս հեռանկարային տեղամասերի որոշումը` նպատակաուղղված դաշտային հետազոտություններ անցկացնելու համար։ Այդ մեթոդներից ամենահիմնականը մենք նախընտրում ենք երկրաֆիզիկականները, որոնք հաջողությամμ կիրառվում են որոշ հրաբխային մարզերում ստորերկրյա ջրերի որոնման ժամանակ։