(untitled) (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2019)
Աշխատանքում ներակայցված է հողերի դեգրադացիայի վերաբերյալ տեսական դրույթների վերլուծությունը: Բացահայտված է դրա վրա ազդող գործոնն երի ամբողջականությունը, և մշակված է դրանց գնահատման մոդելները: Վերջիններիս հիման վրա առաջարկվել է դեգրադացիայի աստիճանի գնահատման մեթոդ, որը հնարավորություն է տալիս գնահատելու ցանկացած տարածքում հողերի դեգրադացիայի աստիճանը և մշակելու դրանց դեմ պայքարի միջոցառումները: