(untitled) (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2018)
Գիտական այս հոդվածում, մեր կողմից կատարված ուսումնասիրություններից բացի, օգտագործվել են հանրապետությունում մի շարք գիտահետազոտական և արտադրական հիմնարկ-ձեռնարկությունների նաև նախկինում Սևանա լճի ջրհավաք ավազանի տարբեր տեսակի ուսումնասիրությունների ուղղությամμ կատարված ջրաերկրաբանական ու երկրաֆիզիկական աշխատանքների նյութերը: Այդ նպատակով օգտագործվել են էլեկտրահետախուզական՝ հիմնականում ուղղաձիգ էլեկտրական զոնդավորման (ՈՒԷԶ) եղանակի դաշտային տվյալները և որպես ստուգողական նյութեր՝ չափված կետերի մոտ փորված հորատանցքերի կտրվածքները: Ըստ էլեկտրազոնդավորման նյութերի` ուսումնասիրվել են տարածքի ջրաթափանց շերտի հզորությունը: Հաշվի առնելով չափված կետերի բացարձակ բարձրությունները՝ ըստ լոկալ ջրբաժանների, առանձնացրել ենք համապատասխան ուղղություն ունեցող շրջանները, որոնց համալիրը անվանել ենք Սևանի ջրհավաք ավազանի պալեոջրաշրջանացման քարտեզ: