(untitled) (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2018)
Հոդվածում բերված են Կովկասում կատարված գործիքային դիտարկումների զարգացման պատմությունը 1988 թ.-ի Սպիտակի ավերիչ երկրաշարժից առաջ և հետո ընկած ժամանակահատվածի համար: Հաշվարկված է երկրաշարժերի տվյալների գրանցման ներկայանալիությունը, որը մեծ նշանակություն ունի տարածաշրջանի սեյսմիկ ռեժիմի ուսումնասիրության համար: Հոդվածում նշված է, թե որտեղից կարելի է վերցնել երկրաշարժերի հիմնական պարամետրերի կատալոգը: Սեյսմիկ դիտարկուների ցանցի ընդլայնման հետ ամբողջ ժամանակահատվածում կարելի է կարգաբերել տվյալները, որպեսզի ստացվեն նմանատիպ տվյալներ ողջ Կովկասի տարածաշրջանի համար և հատկապես Հայաստանի տարածքի համար: