(untitled) (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2013)
Հողերում՝ բոլոր հանքային դաշտերի սահմաններում հանդիպում են քիմիական տարրերի երկրածին և տեխնածին երկրաքիմիական անոմալիաներ: Քիմիական տարրերի բաշխումը առաջնայինը որոշվում է արմատական ապարների ազդեցությամμ, որոնցում տեղայնացված են տարբեր բաղադրություններով ներծին երկրաքիմիական անոմալիաներ, ինչպես նաև հողագոյացման գործընթացներով որոնք որոշում են հողերի երկրաքիմիական կազմի առանձնահատկությունները: Այս գործընթացներն էլ կարող են հանգեցնել շրջակա միջավայրի աղտոտմանը թունավոր տարրերով՝ մասնավորապես, ծանր մետաղներով: