(untitled) (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2011)
Իրանը նավթի և գազի ամենամեծ տարածքներից մեկն է։ Չնայած շահագործման մեծ ծավալներին, ռեսուրսների քանակը շարունակում է աճել։ Բնական գազի և նավթի օգտագործումից ու շահագործումից ստացված եկամուտները բավարար չեն։ Խնդիրների լուծումը պետք է լինի՝ նվազեցնելով «սուպեր պետությունների» տնտեսական և քաղաքական ճնշումը, տարածքային հակամարտությունների լուծումը, ռացիոնալ ներքին տարածաշրջանային քաղաքականությունը, նավթի, գազի և նավթամթերքի արտահանման ծավալների ավելացումը։