(untitled) (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2011)
Հոդվածում բերվում են Կենտրոնական Իրանի ստորին կարմրագույն ֆորմացիայի (ՍԿՖ) հետազոտությունների արդյունքները, որոնք կատարվել են կարմիր պիգմենտի առաջացման պատճառները պարզելու նպատակով: Այս մայրցամաքային ֆորմացիան ունի ստորին օլիգոցենի հասակ և կազմված է կոնգլոմերատներից, ավազաքարերից, կրաքարերից և արգիլիթներից: Նկարագրվող ֆորմացիայի շերտերի վրա աններդաշնակ տեղադրված են Կում ֆորմացիայի ծովային առաջացումները: Հետազոտված շերտերի միներալային կազմը և տեքստուրային առանձնահատկությունները վկայում են այն մասին, որ ՍԿՖ-ի ապարները ի սկզբանե ներկված չեն եղել, գունավորող նյութի մի մասը տեղափոխվել է նստվածքառաջացման գոտուց: Հետազոտությունների արդյունքում պարզվել է, որ դիագենետիկ պրոցեսները կարևորագույն դեր են խաղացել նստվածքների գունավորման գործում: