(untitled) (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2009)
Հոդվածում Հանքավանի մոլիբդենային հանքավայրի օրինակով դիտարկվում է սյունակային հորատանցքի և ծանր տիպի լեռնային արտադրանքի ներկայիս ճեղքի առաջացումը: Հետազոտությամբ պարզվել է, որ մոլիբդենի պարունակության սիստեմատիկ նվազումը միջուկի փորձարկումներում նրա ցածր տոկոսային ելքի ժամանակ և այն բարձրացնելով ակոսավոր փորձարկումներով: Դա բացատրվում է քայքայվող և կրող մոլիբդենով, լվացքի հեղուկով, առաջին դեպքում, իսկ երկրորդ դեպքում դատավարության ժամանակ մոլիբդենի ընտրական ներկումով, ճեղքվածքի ետ մղմամբ։ Ընտրության փորձարկման տարբեր իմաստային անճշտություններն ըստ չափերի մոտավորապես նույնն են, և օգտագործելով լեռնային որոնողական համակարգը, դրանք փոխադարձաբար վերացվում են: Հետազոտության ստացման արդյունքները թույլ են տալիս կիրառել պղնձամոլիբդենային հանքավայրում հետախուզման լեռնային հորատման համակարգը ցողման տիպերի գործիքով։