(untitled) (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2009)
Աշխատանքում քննարկվում են կմախքի տարբեր սկզբնական խտությունների ցեմենտի հողի նմուշների սեղմման դիմադրության փորձարկման արդյունքները և ցեմենտի բաղադրությունը 7-ից 60 օր ժամանակահատվածի համար: Պարզվել է, որ ցեմենտի հողի կմախքի սկզբնական խտության ազդեցությունը սեղմման դիմադրության վրա աննշան է սկզբնական 7 օրվա ընթացքում: Ժամանակին սեղմման դիմադրության ինտենսիվության բարձրացում նկատվում է 7-ից 28 օր ժամանակային ընդմիջումով: 28-ից 60 օր միջակայքում նկատվել է հողի նմուշների սեղմման ուժի բարձրացման ինտենսիվության նվազում: Ժամանակի ընթացքում ամրության բարձրացման ամենամեծ ինտենսիվությունը սեղմման փորձարկման ժամանակ գրանցվել է ցեմենտի հողի օպտիմալ կառուցվածքում (ցեմենտը 7%) և առավելագույն խտացման պայմանները: Ցեմենտային հողի սեղմման (28 օր) ստանդարտ ամրությունը կազմում է ընդհանուր ամրության միայն մի մասը: