(untitled) (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2009)
Սերպենտինիտները պարունակում են 12–14% բյուրեղային ջուր, հետևաբար, ատոմային ռեակտորների պաշտպանական համակարգերում նրանք կարող են օգտագործվել իբրև բետոնի լցանյութ: Այսպիսի բետոնը աչքի է ընկնում ջրի բարձր պարունակությամբ, որի մեծ մասը պահպանվում է ռեակտորի երկարատև շահագործման ընթացքում 450℃ ջերմաստիճանի պայմաններում: Հայաստանում սերպենտինիտի պաշարները կապված են երկու օֆիոլիտային գոտիների ուլտրահիմնային ապարների հետ և գործնականում անսպառ են: Հաշվի առնելով այս հանգամանքը` առաջարկում ենք հայկական ռեակտորի պաշտպանական համակարգում օգտագործել տեղական սերպենտինիտները: