(untitled) (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2004)
Կավե հողերի խոնավության պարունակության ավելացումը երկակի ազդեցություն ունի երկայնական ալիքի տարածման արագության (Vp) վրա։ Մի կողմից, դա հանգեցնում է ծակոտիների ծավալի նվազմանը, ինչը հանգեցնում է Vp արագության ավելացմանը: Մյուս կողմից, խոնավության բարձրացումը՝ կախված նախնական խոնավությունից և դրա ջրային հագեցվածության աստիճանից, կարող է հանգեցնել հողի ամրության նվազմանը, հետևաբար՝ Vp արագության նվազմանը։ Փորձարարական ուսումնասիրություններով սահմանվել են հողի խոնավության բնորոշ ցուցանիշները, երբ դրա բարձրացումը հանգեցնում է կտրվածքային դիմադրության կայունության կամ փոփոխության և երկայնական ալիքների տարածման արագության (Vp): Այս արդյունքների հիման վրա պարզվել է, որ «պարադոքսալ» խոնավության միջակայքի վերին սահմանը համապատասխանում է առավելագույն մոլեկուլային խոնավության հզորության խոնավությանը: