(untitled) (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2025)
Ճանապարհային ենթակառուցվածքների որակն ու տեխնիկական համապատասխանությունը կարևոր դեր են խաղում տրանսպորտային ցանցերի արդյունավետության և անվտանգության ապահովման գործում։ Սույն հետազոտության շրջանակում ուսումնասիրվել է ճանապարհի լայնակի կտրվածքների պրոֆիլների ստացման մեթոդաբանությունը՝ 3D լազերային սկանավորման տվյալների կիրառմամբ։ Ուսումնասիրվող տարածքում AU20 լազերային սկանավորման համակարգով իրականացվել է ճանապարհային մակերևույթի հետազոտություն, որի արդյունքում ստացված տվյալները մշակվել են ArmRef02 կոորդինատային համակարգում։ Հետազոտության նպատակներն են․ • մշակել ավտոմատացված մեթոդաբանություն 3D կետերի ամպից ճանապարհի մակերևույթի առանձնացման համար։ • Բացահայտել ճանապարհի եզրային և կենտրոնական առանցքները տարածական տվյալների անալիզի միջոցով։ • Համեմատել ստացված պրոֆիլները տեխնիկական նորմերի հետ և գնահատել դրանց համապատասխանությունը։ Վերլուծության արդյունքում հայտնաբերվել են լայնակի թեքության շեղումներ, որոնք խաթարում են ջրահեռացման արդյունավետությունը և նվազեցնում ճանապարհային անվտանգության մակարդակը։ Տեխնիկական նորմերի խախտումները հանգեցնում են մակերևույթի ջրահոսքի անհամա-չափության, ինչը նպաստում է ծածկի քայքայմանը և տրանսպորտային միջոցների կառավարման ռիսկերի աճին։