(untitled) (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2025)
Հոդվածում վերլուծվում են Բելառուսի Հանրապետության տարածքում ցուրտ սեզոնի ընթացքում շատ ուժեղ (ներառյալ փոթորկային) քամիների դեպքերը՝ փոփոխվող կլիմայի պայմաններում (1989-ից 2022 թթ.): Սահմանվել են շատ ուժեղ (ներառյալ փոթորկային) քամիների նոյեմբերից մարտ ամիսներին կրկնությունը, տարածա-ժամանակային բաշխման առանձնահատկությունները, ինչպես նաև ներկայացվել են փոփոխվող կլիմայի պայմաններում վտանգավոր հիդրոօդերևութաբանական երևույթների զարգացման միտումները։ Բացի օդերևութաբանական կայանների ֆիզիկաաշխարհագրական պայմաններից, որոնք ազդում են ուսումնասիրվող երևույթի տարածա-ժամանակային բաշխման վրա, որոշվել են գետնամերձ շերտի սինօպտիկական և բարձր աերոլոգիական պայմանները, որոնք նպաստում են քամու ուժգնացմանը մինչև շատ ուժեղի։ Ներկայացվում է տարվա ցուրտ ժամանակահատվածում շատ ուժեղ (ներառյալ փոթորկային) քամիների կանխատեսման հիմնական սինօպտիկական առաջարկությունները։