(untitled) (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2025)
Ակտիվ բուսականության շրջանի կլիմայական պարամետրերի փոփոխության տարածա-ժամանակային վերլուծության համար վիճակագրա-անալիտիկական և համեմատական մեթոդներով մշակվել է վերջին 20 տարվա ընթացքում 6 օդերևութաբանական կայաններից ստացված օդերևութաբանական տվյալները: Ուսումնասիրությունը ցույց է տվել ակտիվ վեգետացիոն ժամանակահատվածի աճ՝ Յալուտորովսկի կայանում 2 օրից մինչև Պուդինո կայանում 7 օր՝ համեմատելով երկու տասնամյա ժամանակահատվածները (2005–2014 և 2015–2024): Ուսումնասիրված կայաններում ամսաթվերի միջին տեղաշարժը գարնանը կազմել է 6 օր, իսկ աշնանը՝ 4 օր։ Երկրորդ տասնամյա ժամանակահատվածում նկատվում է ակտիվ ջերմաստիճանների գումարի աճ՝ Տոմսկի կայանում առավելագույն աճով +266℃: