(untitled) (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2025)
Հոդվածում վերլուծվում է կլիմայի փոփոխության ազդեցությունը Հայաստանի անտառային էկոհամակարգերի վրա։ Ուսումնասիրել են պատ-մական և կանխատեսվող կլիմայական տվյալները՝ գնահատելով ջերմաստիճանի և տեղումների փոփոխությունների ազդեցությունը անտառների տարածման, տեսակային կազմի և կենսաբազմազանության վրա։ Հոդվածում ներկայացված են նաև կլիմայի փոփոխությունների քարտեզներ և անտառային տարածքների խոցելիության վերլուծություն։ Առաջարկվում են մեղմման և հարմարվողականության ռազմավարություններ, այդ թվում՝ երաշտադիմացկուն տեսակների օգտագործում, հրդեհների և վնասատուների կառավարման համակարգերի ներդրում, ինչպես նաև գենետիկ ռեսուրսների պահպանում։ Հոդվածը նաև ընդգծում է անտառային քաղաքականության մշակման և կենսաբազմազանության պահպանման համար համակարգային և տեղայնացված մոտեցման անհրաժեշտությունը։