(untitled) (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2025)
Ազատ-1 հորատանցքում նավթի և գազի կուտակումների բացակայությունը պայմանավորված է հետևյալով՝ 1) հորատանցքի հատվածը չի ներառում ստորին օլիգոցենի Շորագբյուրի ֆորմացիայի կավերի ծածկույթը (մինչև 500 մ). 2) Ազատ գետի կիրճում բացահայտված և Ազատ-1 հորատանցքում չբացահայտված պալեոցեն-էոցեն հատվածների շատ մոտիկ առկայությունը և կապը. 3) Ազատ գետի ավազանի բնական ելքերում և Ազատ-1 հորատանցքում ուղղահայաց և շրջված պալեոցեն-միջին էոցենային շերտերի առկայությունը. 4) հորատանցքի մոտիկությունը Ազատի խորքային խզվածքին։ Նուբարաշեն և Ջրվեժ գյուղերի միջև ընկած տարածքում և Հրազդան-11 հորատանցքի տարածքում կարելի է ակնկալել նավթի և գազի կուտակման, պահպանման և դրանց հանքավայրերի վերականգնման համար բարենպաստ պայմաններ։