(untitled) (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2025)
Հոդվածում ուսումնասիրվում են Կուբան գետի ավազանի լեռնային գետերում ջրի հոսքի որոշման ֆոտոհիդրոմետրիկ մեթոդի (ՖՀՄ) փորձարկման արդյունքները հոսքի արագությունների լայն միջակայքում: Նպատակն է գնահատել առաջարկվող տեխնոլոգիայի կիրառելիությունը որպես մատչելի, ոչ ինտրուզիվ և աշխատատար գործիք լեռնային գետերի հոսքի անընդհատ հիդրոլոգիական մոնիթորինգի համար: Այս մեթոդի փորձարկման ընթացքում ջրի հոսքը չափվել է ինչպես հոսանքի հաշվիչի, այնպես էլ ՖՀՄ-ի միջոցով: Հեղինակները մշակել են չափման որակը գնահատելու ալգորիթմ՝ հիմք ընդունելով մակերևութային հոսքի արագության դաշտերի համեմատական վիճակագրական և գրաֆիկական վերլուծությունը: Ուսումնասիրվել են նաև հոսքի արագությունների էմպիրիկ բաշխումները հոսքի խորությամբ և տրվել են դրանց ընդհանրացված թվային գնահատականները: Եզրակացություններ են արվում ֆոտոհիդրոմետրիկ մեթոդի կոնկրետ կիրառման վերաբերյալ և այն օգտագործելով տրվում են առաջարկություններ լեռնային գետերում ջրի հոսքը որոշելու համար։