(untitled) (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2026)
Հոդվածում քննարկվում է Արարատյան գոգավորության ռելիեֆի բաղադրիչներից լեռնալանջերի կողմնադրությունների ու թեքությունների հաշվառումը ռազմական գործողությունների պլանավորման և իրականացման գործում։ Դրանց արդույնավետ կիրառմամբ կարելի է ռազմական ենթակառուցվածքներն ու կապուղիները տեղակայել համեմատաբար անվտանգ վայրերում՝ հակառակորդի կրակային միջոցներից պաշտպանված հակադիր լանջերում։ Մեր կողմից կազմված Արարատյան գոգավորության կողմնադրությունների և թեքությունների 1։1000000 մասշտաբի քարտեզներում հաշվված են բոլոր կողմնադրությունների և թեքությունների տարածման շրջաններն ու մակերեսները։ Քննարկվում են դրանց ճիշտ օգտագործումը ռազմական նպատակներով՝ հատկապես մեխանիզացված զորամասերի ու ստորաբաժանումների տեղաշարժման ընթացքում։ Աշխատանքում քննարկվում են նաև լեռնալանջերի լվացման ինտենսիվությունը կողմնադրության տարբեր լանջերում և թեքություններում, որտեղ ակտիվանում են լանջերի տեղատարման ու սողանքային երևույթները։