(untitled) (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2026)
Հայաստանի Հանրապետության սահմանամերձ գոտու տարաբնակեցման փոխակերպման ու բնակչության թվի շարժընթացի միտումները սահմանային անվտանգության և սոցիալ-տնտեսական հիմնախնդիրների արդյունք են: Սահմանային գոտին կազմում է ՀՀ տարածքի 24.0%-ը: Այս գոտում է գտնվում ՀՀ բնակավայրերի 21,3%-ը, ապրում՝ երկրի բնակչության 7,7%-ը: Հոդվածում դիտարկվում են ՀՀ սահմանամերձ գոտու տարաբնակեցման առանձնահատկությունները, վերջին հինգ տարում փոխակերպման միտումները, սահմանամերձ բնակավայրերի զարգացմանն ու աջակցությանը ուղղված ծրագրերի շրջանակը: Հոդվածի շրջանակում կազմվել է ՀՀ սահմանամերձ բնակավայրերի քարտեզ: