ԲԵԼԱՌՈՒՍՈՒՄ ՀԻԴՐՈԼՈԳԻԱԿԱՆ ՑԻԿԼԻ ԲԱՂԱԴՐԻՉՆԵՐԻ ԺԱՄԱՆԱԿԱԿԻՑ ԵՎ ԿԱՆԽԱՏԵՍՎՈՂ ՓՈՓՈԽՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐԸ՝ ՏԵՂՈՒՄՆԵՐ, ԳՈԼՈՐՇԱՑՈՒՄ ԵՎ ԳԵՏԱՅԻՆ ՀՈՍՔ (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2026)
Ուսումնասիրությունը ներկայացնում է Բելառուսի տարածքում հիդրո¬լոգիական ցիկլի բաղադրիչների բաշխման և փոփոխությունների ընդհանուր պատկերը 1945–2025 թվականների համար և SSP2 RCP4.5 սցենարի 2025–2050 թվականների կանխատեսումը: Տարեկան տեղումները էական միտում չեն ցուցաբերում, սակայն ամռանը դրանք նվազում են 2–3 մմ-ով տասնամյակի ընթացքում, մինչդեռ առատ տեղումների հաճա-խականությունը աճում է 30%-ով: Ընդհանուր գոլորշիա¬ցումը 2004 թվականից ի վեր աճել է, սակայն այս աճը համաժամեցված չէ գլոբալ տաքացման սկսվելու հետ: Ջրային ռեսուրսները, որոնք կապված են տեղումների հետ, վերջին 10–15 տարիների ընթացքում նվազել են 17%-ով: Գետերի հոսքի միտումները ներառում են ձմեռային սակավաջրության և ձմեռային հորդացումների պիկերի աճ, գարնանային հոսքի նվազման և գարնանային հորդացումների թվի կրճատումը: Ամառային տեղումները կանխատեսվում են 20%-ով նվազել, գոլորշիացումը կտատանվի 10%-ի սահմաններում, իսկ տարեկան միջին հոսքը կլինի նորմայի մոտ, բայց 30–70% լայն վստահության միջակայքերով՝ պահպանելով ծայրահեղ իրադար¬ձությունների ռիսկը, մասնավորապես 2030-ական թվականներին:
Keywords: climate change; extremes; rainfall; drought; streamflow; flood