ՀՀ ԵՎ ՀԱՅԿԱԿԱՆ ԼԵՌՆԱՇԽԱՐՀԻ ՀԱՐԱԿԻՑ ՏԱՐԱԾՔՆԵՐԻ 01.01.2004– 23.10.2011 ԹՈՒՅԼ ՍԵՅՍՄԻԿՈՒԹՅԱՆ (М (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2020)
Հայկական բարձրավանդակը բնութագրվում է ուժեղ սեյսմաակտիվ գոտիների առկայությամբ, որոնց ակտիվությունը անշուշտ ձևավորում է ՀՀ տարածքի սեյսմիկ վտանգի մակարդակը: Մասնավորապես, 23.10.2011 թ. Վանի երկրաշարժը (M=7,2) ուժեղ սեյսմիկ ցնցումներ առաջացրեց Երևանում (J=5–6 բալ): Այս հոդվածում ներկայացվում է սեյսմագեոդինամիկական իրավիճակի վերլուծությունը այդ երկրաշարժի նախապատրաստման ժամանակահատվածում: Վերլուծության առաջին փուլը նվիրված է (φºN 38,0–42,0; λºE 42,0–48,0) ռեգիոնի թույլ սեյսմիկության (M
Keywords: seismic shaking; low seismicity; seismological data; seismic focus; strong earthquake preparation