ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՕԲՍԻԴԻԱՆԻ ԱՂԲՅՈՒՐՆԵՐԻ ԸՆՏՐՈՒԹՅԱՆ ՍԿԶԲՈՒՆՔՆԵՐԸ ԲՐՈՆԶԵ ԴԱՐՈՒՄ՝ PXRF ՎԵՐԼՈՒԾՈՒԹՅԱՄԲ (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2018)
Նախորդ հետազոտության շրջանականերում ռենտգենային ֆլյուորեսցենցիայի եղանակով (pXRF) ստացվել է երկրաμանական օբսիդիայի նմուշների անալիտիկ բազա: Սույն հոդվածում ուսումնասիրվել են Կուր-Արաքսյան մշակույթին պատկանող երեք հուշարձաններից հայտնաբերված ընդհանուր քանակով օբսիդիանի 292 նմուշներ: Վերոնշյալ եղանակով տվայլ նմուշների քիմիական կազմը ուսումնասիրվել և համեմատվել է երկրաբանական նմուշների արդյունքների հետ, ինչը հնարավորություն ստեղծել հումքի ծագումնաբանության մասին պատկերացում կազմելու:
Keywords: natural resources; obsidian; geochemical analysis; portable X-ray fluorescence; Bronze Age; Kura-Araxes