ԱԼԱՎԵՐԴՈՒ ՀԱՆՔԱՅԻՆ ԴԱՇՏԻ ԼԱԼՎԱՐԻՏՆԵՐԻ ԷՊԻԳԵՆԵՏԻԿ ԲՆՈՒՅԹԸ (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2018)
Նախկինում նկարագրված "զրնգուն տուֆերը", որոնք համարվում էին նորմալ հրաբեկորային տուֆեր, հանդիսանում են անդեզիտի կազմի հրաբխապայթումնային փշրաքարեր, որոնք էպիգենետիկ են ներփակող ապարների նկատմամμ: Ալավերդու հանքային դաշտում հրաբխապայթումնային փշրաքարերը առաջացնում են պալեոգենի հասակի միջշերտային ներդրվող մարմիններ, ինչպես նաև տձև, դայկանման առաջացումներ, ոչ թե օքսֆորդի հասակի շերտագրական միավոր:
Keywords: pyroclastic tufas; explosive breccios; andesite composition