ԼԵՌՆԱՅԻՆ ԳՅՈՒՂԱԿԱՆ ԲՆԱԿԱՎԱՅԵՐԻ ՍՈՑԻԱԼ-ՏՆՏԵՍԱԿԱՆ ԶԱՐԳԱՑՄԱՆ ՀԻՄՆԱԽՆԴԻՐՆԵՐԸ ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅՈՒՆՈՒՄ (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2021)
Լեռնային գյուղական բնակավայրերի սոցիալ-տնտեսական զարգացումը մեր հանրապետության կարևոր խնդիրներից է լեռնային շրջաններն անասնապահական շրջաններ են: Դրանք բնորոշվում են բնական և մարդածին արժեքներով, բարենպաստ բնակլիմայական պայմաններով ու արհեստներով, ռեսուրսներով, որոնց ճիշտ օգտագործումը կարող է խթան հանդիսանալ ոչ միայն լեռնային բնակավայրերի կայունացմանը, այլ նաև զարգացմանը: Լեռնային տարածքները զբոսաշրջության տարբեր ձևերի կազմակերպման բարենպաստ շրջաններ են: Հոդվածում փաստական նյութի ընդհանրացման հիման վրա տրված են ՀՀ լեռնային գյուղական բնակավայրերի հիմնական գծերի՝ տարաբնակեցման, մասնագիտացման, ենթակառուցվածքների արդի հիմնախնդիրները:
Keywords: rural resettlement; internal migration; specialization of agriculture; employment; small villages; uninhabited villages; rural development