ԱՐԱՐԱՏՅԱՆ ԴԱՇՏԻ ՍՏՈՐԵՐԿՐՅԱ ՋՐԵՐԻ ՌԵԺԻՄԻ ՎՐԱ ԲՆԱԿԱՆ ԵՎ ՏԵԽՆԱԾԻՆ ԳՈՐԾՈՆՆԵՐԻ ԱԶԴԵՑՈՒԹՅԱՆ ԳՆԱՀԱՏՈՒՄԸ (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2024)
Կատարված ուսումնասիրությունների վերլուծության արդյունքում պարզվել է Արարատյան դաշտի ստորերկրյա ջրերի ռեժիմի փոփոխության վրա բնական գործոնները, մասնավորապես կլիմայի գլոբալ փոփոխությունը էական ազդեցություն չի կարող թողնել: Արձանագրված և սպասվող բացասական ռեժիմի փոփոխությունները հիմնականում պայմանավորված են տեխնածին գործոններով՝ ստորերկրյա ջրերի անհաշվենկատ շահագործումով, հատկապես ձկնաբուծության և ոռոգման ոլորտներում: Ստեղծված անբարենպաստ իրավիճակը շտկելու և հետագա առավել լուրջ սոցիալտնտեսական խնդիրներից խուսափելու համար անհրաժեշտ է ձեռնարկել և իրականացնել իրավական, ինստիտուցիոնալ և տեխնիկական համալիր միջոցառումներ ուղղված Արարատյան դաշտի ստորերկրյա ջրերի ռացիոնալ և արդյունավետ օգտագործմանը:
Keywords: climate change; groundwater regime