ԳԵՏԵՐԻ ԷՔՍՏՐԵՄԱԼ ԵԼՔԵՐԻ ԴՐՍԵՎՈՐՄԱՆ ԱՌԱՆՁՆԱՀԱՏԿՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐԸ ԿԼԻՄԱՅԻ ԳԼՈԲԱԼ ՓՈՓՈԽՈՒԹՅԱՆ ՀԱՄԱՏԵՔՍՏՈՒՄ (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2016)
Սևանա լճի ավազանի համեմատաբար խոշոր գետերի օրինակով, կլիմայի գլոբալ փոփոխության համատեքստում, ուսումնասիրվել, համեմատվել և գնահատվել են դրանց էքստրեմալ ելքերի և օդի ջերմաստիճանների փոփոխությունների դինամիկան 1960–2012 թթ. ընթացքում: Ուսումնասիրվող գետավազաններում դիտվել է օդի ջերմաստիճանների աճի և գետերի բացարձակ առավելագույն ծախսերի նվազման միտում, այսինքն՝ օդի ջերմաստիճանի աճը նպաստել է ձմռանը գետավազանում կուտակված ձյան աստիճանական հալքին, որի պատճառով գարնանը գետերի բացարձակ առավելագույն ծախսերը փոքրացել են, արդյունքում՝ ջրհեղեղների առաջացման վտանգը կտրուկ իջել է:
Keywords: extreme runoffs; absolutely maximal runoff; air temperature; reduction tendency