ՍՈԹՔ ԳԵՏԻ ՎԵՐԻՆ ՀՈՍԱՆՔԻ ԱՎԱԶԱՆԻ ՍՏՈՐԵՐԿՐՅԱ ՀՈՍՔԻ ՁԵՎԱՎՈՐՄԱՆ ԱՌԱՆՁՆԱՀԱՏԿՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐԸ ԵՎ ԴՐԱ ԱՂՏՈՏՄԱՆ ՀԱՎԱՆԱԿԱՆՈՒԹՅՈՒՆՆ ՈՍԿՈՒ ՀԱՆՔԱՎԱՅՐԻ ՇԱՀԱԳՈՐԾՈՒՄԻՑ (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2015)
Սոթքի ոսկու հանքավայրի շահագործումն իրենից ներկայացնում է պոտենցիալ վտանգ Մասրիկի գոգահովտի ստորերկրյա ջրերի և Սևանա լճի աղտոտման տեսանկյունից: Հոդվածում ներկայացված է Սոթք գետի վերին հոսանքի ավազանի ստորերկրյա ջրերի ձևավորման երկրաբանա-ջրաերկրաբանական առանձնահատկությունները, ինչպես նաև դրանց շարժման և բեռնաթափման պայմանները: Հետազոտությունների արդյունքում հաստատվել է, որ գետի ստորերկրյա սնումը կատարվում է էլյուվիալ-դելյուվիալ նստվածքներում ձևավորված ստորերկրյա ջրերի ցամաքուրդից, իսկ խորքային հոսքը ձևավորվում է ենթահունային ալյուվիալ-պրոլյուվիալ նստվածքներում: Խորքային հոսքի ծախսի և արագության հաշվարկները վկայում են այն մասին, որ ի շնորհիվ դրանց փոքր նշանակությունների, հնարավոր աղտոտիչների տեղափոխումը կլինի աննշան:
Keywords: Sotk River Basin; groundwater recharge; contamination; transport of contaminants