ԲՆԱԿԱՆ ԵՎ ԱՆԹՐՈՊՈԳԵՆ ՌԱԴԻՈԱԿՏԻՎ ԱՂԲՅՈՒՐՆԵՐԻ ԱԶԴԵՑՈՒԹՅՈՒՆԸ ՇՐՋԱԿԱ ՄԻՋԱՎԱՅՐԻ ԱՂՏՈՏՎԱԾՈՒԹՅԱՆ ՎՐԱ (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2015)
Ռադիոակտիվությունը՝ ատոմի միջուկի ինքնուրույն տրոհման երևույթ է, որի ժամանակ անջատվում են ալֆա, բետա, գամմա ճառագայթներ, որոնք իրենց ազդեցությունն են թողնում շրջակա միջավայրի և մարդու օրգանիզմի վրա: Ուսումնասիրությունները ցույց են տվել, որ ռադիոակտիվությամբ օժտված տեխնածին օբյեկտների վնասակար ազդեցությունը մարդու օրգանիզմի վրա ավելի քիչ է, քան շրջակա միջավայրի որոշ բնական երևույթներ:
Keywords: radioactivity; exposure; emanation; cancer; building materials