ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ ԳՅՈՒՂԱԿԱՆ ԲՆԱԿՉՈՒԹՅԱՆ ԲՆԱԿԱՆ ՇԱՐԺԻ ԺԱՄԱՆԱԿԱԿԻՑ ՄԻՏՈՒՄՆԵՐԸ ԵՎ ՀԻՄՆԱԽՆԴԻՐՆԵՐԸ (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2015)
Վերջին երկու տասնամյակում տեղի ունեցած քաղաքական, տնտեսական և սոցիալ-տնտեսական փոփոխությունները զգալի տեղաշարժեր առաջացրել են Հայաստանի բնակչության թվաքանակի ու կառուցվածքի, տեղաբաշխման, տարաբնակեցման, ժողովրդագրական իրավիճակի և այլ ոլորտներում: Թվարկված խնդիրներն առավել ցայտուն են դրսևորվում գյուղական բնակավայրերում: Հոդվածում դիտարկվում են 2005–2013թթ. գյուղական բնակչության վերարտադրության տարածաշրջանային առանձնահատկությունների փոփոխության դինամիկան և դրա հետևանքով առաջացած հիմնախնդիրները:
Keywords: demographic situation; rural settlement; social-cultural changes