«ԱՐԶՆԻ» ՕԴԱՆԱՎԱԿԱՅԱՆԻ ՇՐՋԱՆՈՒՄ ՌԱԶՄԱԿԱՆ ԱՎԻԱՑԻԱՅԻ ԹՌԻՉՔՆԵՐԻ ԻՐԱԿԱՆԱՑՄԱՆ ԵՎ ԱՆՎՏԱՆԳՈՒԹՅԱՆ ՎՐԱ ՔԱՄԻՆԵՐԻ ԱԶԴԵՑՈՒԹՅԱՆ ԳՆԱՀԱՏՈՒՄԸ (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2015)
Կատարվել են «Արզնի» օդանավակայանի շրջակայքում փչող քամիների ուսումնասիրություններ: Պարզվել է, որ տարվա ընթացքում օրվա առաջին կեսին գերակշռում են հյուսիսային և հս. արևելյան, երկրորդին՝ հրվ. արևմտյան, արևմտյան և հարավային քամիները: Տարվա ցուրտ շրջանում քամու միջին արագությունը՝ 3–6 մ/վրկ է, պոռթկումներում 18–20 մ/վրկ, իսկ տարվա տաք շրջանում՝ քամու միջին արագությունը՝ 4–7 մ/վրկ է, պոռթկումներում՝ 20–25 մ/վրկ:
Keywords: wind direction monitoring; wind velocity; windrose