ԵՐԿՐԱԲԱՆԱԿԱՆ ՄԻՋԱՎԱՅՐՈՒՄ ՍՈՂԱՆՔՆԵՐԻ ՁԵՎԱՎՈՐՄԱՆԸ ԵՎ ԶԱՐԳԱՑՄԱՆԸ ՆՊԱՍՏՈՂ ԿԵՆՍԱՔԻՄԻԱԿԱՆ ԵՐԵՎՈՒՅԹՆԵՐԸ: (Ողջաբերդի և որոշ սողանքների օրինակով) (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2013)
Ողջաբերդի սողանքային տարածքն ուսումնասիրելիս պարբերաբար իրականացվել են ստորերկրյա ջրերի կազմի փոփոխության դիտարկումներ՝ գնահատելու նստվածքների և դեֆորմացիաների զարգացումն ու առաջացումը։ Դրանցում հայտնաբերվել են քիմիական միացություններ, որոնց առկայությունը վկայում է խորը կենսաքիմիական ոչնչացման, գազահիդրոդինամիկական ճնշման երևույթի մասին, որոնք սերտորեն կապված են տեղումների եւ դեֆորմացիայի հետ։
Keywords: sliding plane; ground settling; Nitromonas; Nitrosomonas; anaerobic bacteria