ԱՐՄԱՏԱԿԱՆ ԱՊԱՐՆԵՐԻ ՎՐԱՅՈՎ ՈՒՌՉՈՂ ՍՈՂԱՆՔԱՅԻՆ ԶԱՆԳՎԱԾԻ ՇԱՐԺՄԱՆ ԱՐԱԳՈՒԹՅԱՆ ԿԱՆԽԱՏԵՍՈՒՄԸ (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2013)
Աշխատանքը նվիրված է ուռչող սողանքային զանգվածի շարժման արագության կանխատեսմանը, երբ տեղի է ունենում ուռչման գործընթացներ, բերելով նրա սահքի դիմադրության և մածուցիկության գործակցի նվազման: Փորձարարական և տեսական հետազոտություններով հաստատվել է, որ, եթե բացակայում է ուռչման գործընթացը սողանքային զանգվածի շարժման արագության փոփոխությունն՝ ըստ բարձրության, որոշվում է քառակուսային օրենքով $V_y=\rho g\left(Hy-y^2 / 2\right)\sin \alpha / \eta$, ապա ուռչման առկայության դեպքում՝ գծային կախվածությամբ $V_y=\left[ y+\left(H-\sigma_{sw} / \rho g\right)\right]\sin \alpha / k \tan \Psi$:
Keywords: water-colloid bond; clay viscosity; pressure; crawl; humidity