ՀՈՂԱՅԻՆ ՌԵՍՈՒՐՍՆԵՐԻ ԿԱՌԱՎԱՐՄԱՆ ՀԻՄՆԱԽՆԴԻՐՆԵՐԸ ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅՈՒՆՈՒՄ (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2023)
Հողերի դեգրադացիան բազմագործոն գործընթաց է, հետևաբար դրանց ուսումնասիրման արդյունք ստացված տվյալները կաևոր նշանակություն ունեն հողային ռեսուրսների կառավարման կազմակերպման գործում: Աշխատանքում ուսումնասիրվել և վերլուծվել են հողօգտագործման հետևանքոով առաջացած դեգրադացիայի դրսևորման ձևերը, պատճառներն ու հետևանքները: Դրանք հնարավորություն են տվել բացահայտելու հողային ռեսուրսների կառավարման գործում գոյություն ունեցող թերություններն ու խնդիրները: Կատարվել են արժեքավոր եզրակացություններ ու առաջարկություններ՝ ուղղված հողային ռեսուրսների կառավարման կազմակերպման և դրա արդյունավետության բարձրացման գործին, որոնք քիչ թե շատ կնպաստեն հողերի դեգրադացիայի մեղմմանը, որը խիստ արդիական և հրատապ է սակավահող մեր հանրապետության համար:
Keywords: soil degradation; irrigation regime; land management; smart agriculture; inertial humidity; crop rotation; cultivated land