ՀՈՂԱՅԻՆ ՊԱՏՎԱՐՆԵՐՈՎ ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ ՈՐՈՇ ՋՐԱՄԲԱՐՆԵՐԻ ԺԱՄԱՆԱԿԱԿԻՑ ԳԵՈԴԵԶԻԱԿԱՆ ՄՇՏԱԴԻՏԱՐԿՄԱՆ ԱՐԴՅՈՒՆՔՆԵՐԻ ՎԵՐԼՈՒԾՈՒԹՅՈՒՆԸ (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2023)
Ներկայացված է ՀՀ Սյունիքի մարզի Սպանդարյան, Շամբ և Տոլորս ջրամբարների, Որոտան գետի վրա տեղակայված 3 հիդրոկայանների և Տաթևի ջրամբարի պատվարների տարածքում հետազոտությունների արդյունքները: Գեոդեզիական տեխնոլոգիաների կիրառմամբ հնարավոր է իրականացնել ջրային համակարգերի ամբողջական քարտեզագրում և տվյալների բազայի ստեղծում: Կառավարման գործըթացում արագ արձագանքման անհրաժեշտությունն անհնար է առանց տեղեկատվական բազաների և համապատասխան գործիքների: Միջազգային փորձը ցույց է տալիս, որ այս տեխնոլոգիաները պարտադիր պայման են ջրային համակարգերի կառավարման գործընթացում: Բարձր տեխնոլոգիական աշխատանքները թույլ են տալիս բարձրացնելու չափումների ճշգրտությունը, խնայելու աշխատանքի ժամանակը և օպտիմալացնելու ֆինանսական ծախսերը։
Keywords: dam; GNSS technologies; geodetic monitoring; cartography; drone; mining