ԹՈՒԽՄԱՆՈՒԿԻ (ԱՐԱԳԱԾՈՏՆԻ ՄԱՐԶ) ՈՍԿՈՒ ՀԱՆՔԱՎԱՅՐԻ ՀԱՆՔԱՔԱՐԵՐԻ ԵՐԿՐԱՔԻՄԻԱԿԱՆ ԱՌԱՆՁՆԱՀԱՏԿՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐԸ (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2010)
Թուխմանուկի ոսկու հանքավայրի հանքաքարերում, հանքաքարի խտանյութերում, մոնոմներալ ֆրակցիաներում, արդյունաբերական պոչերում և հանքաքարի շրջակա ապարներում ուսումնասիրվել է քիմիական տարրերի բաշխման բնույթը: Պարզվել է, որ պոչերի կառուցվածքում արդյունահանման ընթացքում մնում է ավելի քան 0,5 գ/տ ոսկի և 1 գ/տ արծաթ։ Հաստատված է նաև, որ հանքաքարի շրջակա ապարները պարունակում են արդյունաբերական ոսկի, որը կարելի է բնութագրել որպես ոսկու լրացուցիչ աղբյուրներ։
Keywords: Thukhmanuk gold deposit; gold; silver; deposit gold ores