ԵՂԱՆԱԿԱՅԻՆ ՊԱՅՄԱՆՆԵՐԸ ՀՀ-ՈՒՄ ՀԱՐԱՎԻՑ ՑԻԿԼՈՆԻ ՆԵՐԹԱՓԱՆՑՄԱՆ ԺԱՄԱՆԱԿ (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2010)
Հայաստանի Հանրապետություն եղանակային պայմանների ձևավորման վրա հատկապես տարվա ցուրտ ժամանակահատվածում մեծ ազդեցություն ունեն հանրապետության հարավային շրջաններից շարժվող ցիկլոնային դաշտերը։ Նրանց կողմից նկատվում են բազմաթիվ ուժեղ քամիներ, ձնաբքեր և հորդառատ անձրևներ։ ՀՀ «Հիդրոօդևութաբանության կենտրոնում» արխիվացված սինոպտիկ գծապատկերների, արբանյակային պատկերների և այլ վիճակագրական տվյալների հիման վրա ուսումնասիրվել են հարավային ցիկլոնի առաջացման պայմանները, շարժման արագության և ուղղության առանձնահատկությունները, եղանակային պայմանների առանձնահատկությունները նրա տարբեր հատվածներում։
Keywords: South Cyclone; weather conditions