ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՄԵԶՈԶՈՅԻ ՕՖԻՈԼԻԹՆԵՐԻ ՈՒԼՏՐԱՄԱՖԻՏՆԵՐԻ ՆՈՐՄԱՏԻՎ-ՄԻՆԵՐԱԼՈԳԻԱԿԱՆ ԴԱՍԱԿԱՐԳՈՒՄԸ (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2010)
Հոդվածում բերվում է CIPW մեթոդով Հայաստանի ուլտրամաֆիտների նորմատիվ-միներալոգիական վերլուծությունը նրանց սկզբնական միներալային կազմի պարզաբանման նպատակով, որը քողարկված է համընդհանուր սերպենտինացումով: Համաձայն միջազգային տերմինաբանական հանձնաժողովի կողմից առաջադրված դասակարգմանը ըստ արդիական Opx–Ol–Cpx դիագրամի (1991)՝ Հայաստանի ուլտրամաֆիտներում կտրուկ գերակշռում են օվկիանոսային մանտիայի կազմի հարցբուրգիտները, ինչը հատուկ է HOT տիպի արագ սպրեդինգի պայմաններում կազմավորված օֆիոլիթներին: Պարզված է նաև, որ քրոմիտային հանքայնացումով դունիտները, լերցոլիտները, վերլիտները, պիրոքսենիտները և զանազան գաբրոները կազմում են Հայաստանի օֆիոլիթների շերտայնացված համալիրը:
Keywords: Oceanic Mantle Harzburgites; Armenian ophiolites; ultramafites of Armenia; serpentinization; Opx–Ol–Cpx diagram; lherzolites; pyroxenites; wehrlites; gabbro