ԱՇՆԱՆԱՑԱՆ ՑՈՐԵՆԻ ՑԱՆՔԻ ԺԱՄԿԵՏՆԵՐԻ ՕՊՏԻՄԱԼԱՑՄԱՆ ՀԱՐՑԵՐԸ ՀՀ ՎԵՐԸՆԹԱՑ ԳՈՏԻՆԵՐՈՒՄ (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2010)
Աշխատանքի նպատակն է վերլուծել և գնահատել աշնանացան ցորենի կլիմայական պայմանների հասունությունը, ինչպես նաև որոշել ՀՀ բարձրադիր գոտիներում ցորենի բերքի օպտիմալ ժամկետները: Ձմռան ցորենի օպտիմալ ժամկետները որոշվում են որպես օրվա կամ տասնօրյա ժամկետ, երբ աշնանը օդի միջին ջերմաստիճանը դառնում է 15℃-ից ցածր, իսկ բուսականությունը դադարում է, երբ օդի ջերմաստիճանը դառնում է 5℃-ից ցածր:
Keywords: winter wheat crop; optimal dates of the winter wheats; vegetation