ԲՆՕԳՏԱԳՈՐԾՄԱՆ ԿԱՌԱՎԱՐՈՒՄԸ ԵՎՐԱՍԻԱԿԱՆ ՏՆՏԵՍԱԿԱՆ ՄԻՈՒԹՅԱՆ ԵՐԿՐՆԵՐԻ ԱՆԴՐՍԱՀՄԱՆԱՅԻՆ ՏԱՐԱԾԱՇՐՋԱՆՆԵՐՈՒՄ (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2023)
ԵԱՏՄ պայմանագիրը Եվրասիական տնտեսական միության (այսուհետ՝ ԵԱՏՄ) մասնակից պետությունների հարաբերությունները կարգավորող հիմնական նորմատիվ իրավական ակտն է: Պայմանագրում ներկայացված են երկրների միջև հարաբերությունների էկոլոգիական կարգավորման առանձին տարրեր։ Անդրսահմանային բնօգտագործման ոլորտում ԵԱՏՄ երկրների հետ Ռուսաստանի Դաշնության փոխգործակցության աստիճանի գնահատումը վկայում է բնական ռեսուրսների կառավարման կազմակերպման գործում համակարգված մոտեցման անհրաժեշտության մասին: Չնայած ԵԱՏՄ երկրներում մի շարք խնդիրների լուծման գործում նշանակալի հաջողություններին, միջպետական փոխգործակցության նոր ձևաչափի ստեղծումը պետք է ակտիվացնի անդրսահմանային տարածքներում կայուն բնօգտագործման հասնելու համար ինտեգրված ռազմավարությունների մշակումը:
Keywords: Eurasian Economic Union; environmental management; cross-border region