ԲԵԼԱՌՈՒՍԻ ՀԻԴՐՈԳՐԱՖԻԿԱԿԱՆ ՑԱՆՑԻ ԵՎ ՀԻԴՐՈԼՈԳԻԱԿԱՆ ՇՐՋԱՆԱՑՄԱՆ ՕՊՏԻՄԱԼԱՑՄԱՆ ԽՆԴԻՐՆԵՐԸ (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2023)
Վերլուծվում են Բելառուսի տարածքի հիդրոլոգիական շրջանացման ճշգրտման անհրաժեշտության մոտեցումները։ Քննարկվում են նախկին ԽՍՀՄ և Բելառուսի տարածքներում հիդրոլոգիական շրջանացման մշակման մեթոդներն ու պատմությունը, հոսքի տարածական բաշխման և փոփոխականության օրինաչափությունները, տարբեր տարաշրջաններում հոսքի գիտական հիմքերը: Առաջարկվում է հիդրոլոգիական շրջանացման տարբերակ, որի հիմքում ընկած է ավազանային, լանդշաֆտային և հիդրոլոգիական սկզբունքները:
Keywords: hydrological zoning; network optimization; history; runoff analysis; series; statistics; runoff; runoff fluctuations; spatial differences; variations