ՋՐԱՏԱՐ ՀՈՐԻԶՈՆՆԵՐԻ ԲՆԱԿԱՆ ՊԱՇՏՊԱՆՎԱԾՈՒԹՅԱՆ ԳՆԱՀԱՏՄԱՆ ԱՌԱՆՁՆԱՀԱՏԿՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐԸ (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2008)
Հոդվածում նկարագրվում են ջրատար հորիզոնների բնական պաշտպանվածության գնահատման առանձնահատկությունները Շիրակի գոգավորության օրինակով: Գրունտային ջրերի հորիզոնի պաշտպանվածության որակական գնահատումը կատարվել է ըստ գրունտային ջրերի հայելու մակարդակի, աէրացիայի գոտու թույլ թափանցելի ապարների հզորության և ֆիլտրացիայի գործակցի բալերի գումարով: Նույն հորիզոնի բնական պաշտպանվածության քանակական գնահատումը կատարվել է ըստ ժամանակի (օրերով), որի ընթացքում ներծծվող մանրէները կարող են հասնել գրունտային ջրերի մակարդակին: Երկրի մակերևույթից առաջին ճնշումնային հորիզոնի բնական պաշտպանվածության քանակական գնահատումը կատարվել է ըստ նրանց ծածկող ջրամերժ ապարների հզորության, գրունտային և ճնշումնային ջրերի մակարդակների փոխհարաբերությամբ` կատեգորիաներով: Գրունտային ջրերը գնահատվել են որպես չպաշտպանված և թույլ պաշտպանված, իսկ ճնշումնային ջրերը՝ պայմանականորեն պաշտպանված և պաշտպանված:
Keywords: Shirak basin; intrinsic protectability; impermeable soil in aeration zone