ԱՆԱՊԱՏԱՑՄԱՆ ՍԱՀՄԱՆԻ ՈՐՈՇՄԱՆ ՋՐԱԲԱՆԱԿԱՆ ՄԵԹՈԴԻ ՀԱՐՑԻ ՇՈՒՐՋԸ (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2025)
Անապատացումը որպես բնական երևույթ պայմանավորված է բազմաթիվ գործոնների փոխազդեցությամբ: Այս հոդվածում փորձ է արվում որոշել անապատացման գոտու վերին սահմանը՝ օգտագործելով հիդրոլոգիական մեթոդներ: Անապատացման վերին սահմանը սահմանվում է որպես տեղումների և գոլորշիացման հատման կետ, մինչդեռ անապատացման ռիսկի գոտու վերին սահմանը՝ որպես տեղումների և գոլորշիացման հատման կետ: Վերոնշյալ կլիմայական և հիդրոլոգիական մեթոդները ոչ միայն բացահայտում են անապատացման տարածաժամանակային բաշխման օրինաչափությունները, այլև առաջարկում են կանխատեսման հնարավորություններ:
Keywords: desertification territory; hydrologic methods; evaporation crossing