ԲԱՐՁՐ ԼՈՒԾԱՉԱՓԻ ՏԻԵԶԵՐԱՆԿԱՐՆԵՐՈՎ ՀՀ ՊԵՏԱԿԱՆ ՄԱՍՇՏԱԲԱՅԻՆ ՇԱՐՔԻ ՏԵՂԱԳՐԱԿԱՆ ՔԱՐՏԵԶՆԵՐԻ ԱՄԵՆԱՄՅԱ ԹԱՐՄԱՑՈՒՄԸ (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2025)
Աշխատանքում ներկայացված է բարձր լուծաչափի տիեզերանկարներով ՀՀ պետական մասշտաբային շարքի տեղագրական քարտեզների ամենամյա թարմացման համար տիեզերանկարների ֆոտոգրամետրիական եղանակով մշակման համար ճանաչման կետերի պլանաբարձունքային հիքի ստեղծումը և դրանց կապակցումը ՀՀ ազգային գեոդեզիական ցանցին: Դիտարկվել են ճանաչման կետերի պլանային հիմքի ստեղծման արբանյակային, պոլիգոնոմետրիական 2-րդ կարգի կամ բարձր ճշտության թեոդոլիտային ընթացքների ստեղծման եղանակները, ինչպես նաև բարձունքային հիմքի ստեղծման եռանկյունաչափական նիվելիրացման եղանակը: Գնահատվել են նշված գեոդեզիական եղանակներով ստեղծվող ճանաչման կետերի կոորդինատների և բարձրությունների որոշման ճշտության աստիճանը: Մշակվել է ճանաչման կետերի դիտարկման տվյալների մշակման օրինակելի ձևաչափ, որով ավելի հեշտ և մատչելի է դառնում կամերալ աշխատանքների կատարման գործընթացը: Տրված են աշխատանքների ավարտից հետո ներկայացվող նյութերի ցանկը:
Keywords: digital topographic map; aerospace image; planimetric and elevation reference points; decoding of space images; photogrammetric processing; orthophotoplan; classifier