ԲԱՐԴ ԲՆԱՊԱՀՊԱՆԱԿԱՆ ԲԱՐԵԿԵՑԿԻԿ ՀԱՄԱԿԱՐԳԵՐԻ ԻՆՏԵԳՐՎԱԾ ԳՆԱՀԱՏՈՒՄԸ ՈՐՊԵՍ ՇՐՋԱԿ ՄԻՋԱՎԱՅՐԻ ՎՐԱ ԱԶԴԵՑՈՒԹՅԱՆ ԳՆԱՀԱՏՄԱՆ ՄԵԹՈԴ (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2025)
Բնական և բնական-տեխնոգեն համակարգերի վրա մարդածին ազդեցության աճի համատեքստում շրջակա միջավայրի վրա ազդեցության գնահատումը պահանջում է ավելի որակյալ համակարգային գործիքներ: Բնապահպանական բարեկեցության որոշման խնդիրը, բնության և հասարա-կության վրա համակարգի ազդեցության գնահատման պայմաններում, հիմք է հանդիսանում յուրաքանչյուր մարդու՝ իր առողջությունն ու բարեկեցությունը խթանող միջավայրում ապրելու իրավունքի իրականացման համար։ Աշխատանքի նպատակն է ստանալ տվյալ համակարգային հատկության ինտեգրված գնահատական՝ որոշելով բարդ բնական, բնատեխնածին համակարգի համալիր ազդեցությունը բնության և հասարակության վրա՝ էկոլոգիական բարեկեցության տեսանկյունից։ Նման համակարգային հատկություն ստանալու համար օգտագործվում է ամփոփ ցուցանիշների մեթոդը, որը թույլ է տալիս չափանիշների ամբողջությունը վերածել հստակ սահմանվածի։
Keywords: environmental well-being; natural-technogenic system; emergency situation; Tsimlyansk reservoir