ԿԱԼԻՆԻՆԳՐԱԴԻ ՄԱՐԶԻ ՎԻՇՏԻՆԵՑԿՈԵ ԼՃԻ ՀԵՏԵՐՈՏՐՈՖ ԲԱԿՏԵՐԻՈՊԼԱՆԿՏՈՆԸ 2024 ԹՎԱԿԱՆԻ ԱՄԱՌԱՅԻՆ ՍԵԶՈՆԻՆ (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2025)
Հոդվածում որոշվել են Կալինինգրադի մարզի Վիշտինեցկոյե լճում հետերոտրոֆ բակտերիոպլանկտոնի համակեցությունների թիվը, տաքսոնոմիական կազմը և նմանության աստիճանը։ Քաղցրահամ ջրավազանի հետերոտրոֆ բակտերիոպլանկտոնի ուսումնասիրված պարամետրերի վերլուծությունը թույլ տվեց մեզ բացահայտել դրա կազմի տարբերությունները։ Մենք պարզեցինք, որ բակտերիոպլանկտոնի քանակական ցուցանիշները տատանվում էին աննշան սահմաններում՝ 0,1·103 CFU/մլ-ից մինչև 0,4·103 CFU/մլ: Բակտերիոպլանկտոնի քանակը ավելացել է ջրավազանի կենտրոնական և հարավային մասերում։ Ընտրված գոտիներում բակտերիոպլանկտոնի համակեցությունների նմանությունը Չեկանովսկու գործակցով համեմատելու արդյունքում բացահայտվել է բոլոր ուսումնասիրված համակեցությունների միջև նմանության բարձր տոկոս՝ ավելի քան 50%: Բակտերիոպլանկտոնի բաշխումը տվյալ ջրավազանում արտահայտվում է թվային տարասեռությամբ և տարբեր որակական կազմով։
Keywords: Lake Vishtynetskoe; bacterioplankton; taxonomic composition