ԴԻԶԱՅՆԸ ՈՐՊԵՍ ԷԿՈՏՈՒՐԻԶՄԻ ԶԱՐԳԱՑՄԱՆ ԳՈՐԾԻՔ՝ ՍՏԵՂԾԵԼՈՎ ԵԶԱԿԻ ՓՈՐՁԱՌՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐ ԵՎ ԱՐԴՅՈՒՆԱՎԵՏ ԼՈՒԾՈՒՄՆԵՐ (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2025)
Հոդվածում քննարկվում են դիզայնի հարցերը և դրա ազդեցությունը Բելառուսում էկոտուրիզմի զարգացման վրա՝ եզակի փորձառությունների և արդյունավետ լուծումների ստեղծման միջոցով։ Զբոսաշրջային արդյունաբերությունը ձգտում է կենտրոնանալ զբոսաշրջիկների հետ հուզական և անձնական փոխազդեցության վրա, ինչը նպաստում է զբոսաշրջային արդյունաբերության ամրապնդմանը և սպասարկման մակարդակի բարելավմանը ինչպես հանրապետության բնակչության, այնպես էլ օտարերկրյա հյուրերի համար։ Ընդգծվում է դիզայնի ինտեգրման կարևորությունը էկոտուրիզմի կազմակերպման մեջ՝ ոլորտի արդյունավետությունն ու մրցունակությունը բարելավելու համար։ Ուսումնասիրությունը նաև պարզել է, որ դիզայներական լուծումների կիրառումը նպաստում է բնական ռեսուրսների պահպանմանը և խթանում է բնության նկատմամբ հոգատար վերաբերմունքը։ Եզրակացվում է, որ դիզայնը հզոր գործիք է եզակի զբոսաշրջային արտադրանք ստեղծելու և էկոլոգիապես մաքուր վայրեր այցելելու փորձը բարելավելու համար։
Keywords: design; ecotourism; Belarus; impression industry; ecology; protection