ՋՐԱՎԱԶԱՆՆԵՐԻ ԾԱՆՐ ՄԵՏԱՂՆԵՐՈՎ ԾԱՆՐԱԲԵՌՆՎԱԾՈՒԹՅԱՆ ԳՆԱՀԱՏՄԱՆ ՄԱԹԵՄԱՏԻԿԱԿԱՆ ՄՈԴԵԼԱՎՈՐՄԱՆ ՄԵԹՈԴՆԵՐ (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2025)
Ջրային մարմիններում ջրի պղտորության բարձրացումը բացասաբար է անդրադառնում ջրային էկոհամակարգերի գործունեության վրա և կարող է բարդացնել ջրօգտագործման մի շարք ասպեկտներ: Մակերեսին ադսորբված հողի հատակի մասնիկները և ծանր մետաղների կախույթները մեծացնում են աղտոտիչների համախառն պարունակությունը ջրային զանգվածներում, երբ հատակի նստվածքները խառնվում են։ Ծանր մետաղների ջրային օրգանիզմների վրա բացասական ազդեցությունը սրվում է այն փաստով, որ ծանր մետաղները տարիներ շարունակ դիմացկուն են քայքայմանը, դրանք արագ կուտակվում են ջրային օրգանիզմներում և շատ դանդաղ են արտազատվում օրգանիզմներից։ Ներկայումս հիդրոդինամիկական հաշվարկներն օգտագործվում են աճող պղտորության դաշտերի տարածումը գնահատելու համար: Հիդրոդինամիկ մոդելի թվային փորձերը թույլ են տալիս անընդհատ գնահատել պղտորության դաշտերի տարածումը և հաշվարկել ջրային տարածքում պղտորության աճի հետ կապված հնարավոր հիդրավլիկ ինժեներական միջոցառումների հետևանքները։
Keywords: reservoir; heavy metals; mathematical modeling; turbidity; bottom sediments