ԲԵԼԱՌՈՒՍԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ ԵՐԿՐԱՅԻՆ ՕԴԵՐԵՎՈՒԹԱԲԱՆԱԿԱՆ ԿԱՅԱՆՆԵՐԻ ՑԱՆՑԻ ԽՏՈՒԹՅՈՒՆԸ. ԱԶԴԵՑՈՒԹՅՈՒՆԸ ԴԻՏԱՐԿՈՒՄՆԵՐԻ ՈՐԱԿԻ ԵՎ ՃՇԳՐՏՈՒԹՅԱՆ ՎՐԱ (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2025)
Բերվում է Բելառուսի Հանրապետության երկրային օդերևութաբանական դիտարկումների ցանցի վերլուծությունը՝ հաշվի առնելով Համաշխարհային օդերևութաբանական կազմակերպության հիմնական պահանջները և կանոնակարգերը, ինչպես նաև Ռուսհիդրոմետի մեթոդաբանությունը: Բելառուսի Հանրապետության տարածքը բաժանվել տեղեկատվական համասեռ օդերևութաբանական գոտիների և արդյունքները համեմատվել են ֆիզիկաաշխարհագրական շրջանացման հետ: Տրվում է յուրաքանչյուր համասեռ գոտիների տեղեկատվականության գնահատականը՝ հիմնական օդերևութաբանական պարամետրերի (օդի ջերմաստիճան և խոնավություն, տեղումներ, քամու արագություն և այլն) դաշտերի բազմատարր օբյեկտիվ վերլուծության տեսանկյունից:
Keywords: network of meteorological stations; network density index; optimization; minimum number of observation points; meteorological parameters; zoning of the territory